
Rehti liiketoiminta

”Rehti liiketoiminta tarkoittaa meille vastuullista toimintaa asiakkaita, työntekijöitä, sijoittajia sekä muita sidosryhmiä kohtaan.”
Noudatamme kaikessa toiminnassamme lainsäädännöllisiä vaatimuksia ja hyvää hallinnointitapaa, ja usein teemme enemmän kuin laki edellyttää. Vastuullisuustyössämme meitä ohjaavat arvomme ja eettiset toimintaohjeemme.
Kaisa Mattson, vastuullisuuspäällikkö
Tokmanni-konserni on julkaissut ensimmäisen vastuullisuusraportin noudattaen EU:n CSRD lainsäädäntöä. Rehti liiketoiminta tarkoittaa muun muassa hyvään hallintoon liittyviä asioita, kuten yrityskulttuuria, luotettavaa kumppanuutta, maksuehtoja, korruption ja lahjonnan vastaista työtä sekä aktiivisena yhteiskunnallisena jäsenenä toimimista. Näistä kerromme tarkemmin ESRS-raportissa kohdassa G1.
Tokmanni-konserni teki vuonna 2023 useita yritysostoja ja on siksi siirtymävaiheessa Dollarstoren, Big Dollarin sekä Click Shoe- ja Shoe House -liiketoimintojen ottamiseksi mukaan vastuullisuustavoitteiden asetantaan ja kestävyysraportointiin. Tokmanni-konserni koostuu Tokmanni- ja Dollarstore-segmenteistä. Tokmanni-segmentti operoi Suomessa ja sisältää Tokmanni-, Click Shoes- ja Shoe House -myymälät sekä Tokmannin ja Click Shoesin verkkokaupat. Kun viitataan Shoe House- ja Click Shoes -kauppaketjuihin, Shoe House -nimi kattaa molemmat kenkäkauppaketjut ellei toisin mainita. Dollarstore-segmentti operoi Ruotsissa ja Tanskassa ja muodostuu Dollarstore- ja Big Dollar -myymälöistä.
Kun puhumme rehdistä liiketoiminnasta,
puhumme erityisesti näistä aiheista:
Tunnistamme toimintaamme liittyvät riskit ja mahdolliset esteet sekä positiiviset mahdollisuudet
- Sitoudumme YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskeviin ohjaaviin periaatteisiin ja edellytämme samaa liikekumppaneiltamme. Tuemme YK:n Global Compact -aloitetta ja siinä linjattuja ihmisoikeuksia, työntekijöitä, ympäristöä ja korruption torjuntaa koskevia periaatteita. Olemme julkisesti sitoutunut kunnioittamaan ihmisoikeuksia Tokmanni-konsernin eettisessä toimintaohjeessa ja hallituksen hyväksymässä Tokmanni-konsernin ihmisoikeuspolitiikassa.
- Tunnistamme ja arvioimme tosiasiallisia ja mahdollisia haitallisia ihmisoikeusvaikutuksia Business Social Compliance Initiative (amfori BSCI) -järjestön periaatteilla maariskianalyyseillä, tekemällä tehdastason ihmisoikeusarviointeja uusissa hankintamaissa sekä kolmansien osapuolten raporttien ja tutkimusten sekä sidosryhmävuoropuhelun avulla esimerkiksi kansalaisjärjestöjen kanssa.
- Ehkäisemme ja lievennämme ihmisoikeuksiin kohdistuvien vaikutuksia kehittämällä toimittajien ja muiden kolmansien osapuolten due diligence -prosesseja seuraavien dokumenttien ja prosessien avulla: vastuullisen ostamisen periaatteet ja ohjeet, Tokmannin-konsernin yleiset hankintaehdot, Tokmanni-konsernin toimittajien toimintaohjeet ja kolmansien osapuolten auditoinnit, sertifikaatit, toimittajakoulutukset, omat tehdastarkastukset sekä korjaavien toimien suunnitelmat.
- Keräämme tietoa ja tarjoamme tarvittaessa korjaavia toimia sisäisten ja ulkoisten ilmoituskanavien, amfori BSCI:n Speak for Change Speak up -kanavan, amfori BSCI:n nollatoleranssimenettelyn sekä amfori BSCI:n verkostossa järjestettävien koulutusten ja muiden ostajien kanssa tehtävän yhteistyön avulla. Amfori Speak for Change -prosessi on tällä hetkellä saatavilla Vietnamissa, Turkissa, Bangladeshissa, Kambodžassa ja tietyillä Intian alueilla.
- Seuraamme, raportoimme ja viestimme ihmisoikeusriskeistä ja niihin liittyvistä toimista.

Hyväntekeväisyystyö ja varainkeruu
Tokmanni-konserni tunnetaan erityisesti halvoista hinnoistaan sekä laajasta ja monipuolisesta tuotevalikoimastaan. Haluamme kuitenkin kiinnittää huomiota myös yritysvastuuseen. Hyväntekeväisyystyö on yksi keinoistamme tehdä yhtiöstämme yhä vastuullisempaa halpakaupan toimijaa.
Oheisessa kuvassa ovat Tokmanni-konsernin henkilöstö- vastuullisuusjohtaja Sirpa Huuskonen (vasemmalla) ja MIELI Suomen Mielenterveys ry:n viestintäjohtaja Liisa Partio. Kuva: Viivi Virtanen / MIELI Suomen Mielenterveys ry

CASE: Hyväntekeväisyystyö | Yhteistyötä John Nurmisen Säätiön kanssa
Vuonna 2020 alkanut yhteistyömme John Nurmisen Säätiön kanssa on keskittynyt Itämeren ja sen kulttuuriperinnön suojeluun. Vuosina 2020, 2021, 2022, 2023 ja 2024 järjestämämme Pisara – Itämeren puolesta -hyväntekeväisyyskampanjat huipentuivat Itämeripäivän viikolla elokuussa. Yhteensä olemme lahjoittaneet kampanjoiden myötä Itämeren suojeluun 178 000 euroa. Kampanjoimme Itämeren hyväksi myös tänä vuonna.
Lahjoituksillamme tuetaan John Nurmisen Säätiön Itämeren puhdistushankkeita, joiden avulla parannetaan Itämeren tilaa vähentämällä mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä. Samalla jaetaan tietoa Itämeren tilasta.
Kuva: John Nurmisen Säätiö
Mistä vastuullisuusaiheista haluaisit meidän kertovan enemmän?
Kerro meille esimerkiksi Tokmannin asiakaspalvelun kautta, kuuntelemme mielellämme!