toimitusketju

”Olemme sitoutuneet hankkimaan tuotteemme vastuullisesti ihmisoikeuksia kunnioittaen.”

Keskitymme vastuullisuuden valvonnassa erityisesti riskimaihin, kuten Kiinaan ja Bangladeshiin, joissa on Maailmanpankin luokituksen perusteella suurin riski työ- ja ihmisoikeuksien loukkauksiin.  

Juha Valtonen, hankinta- ja ostojohtaja, Tokmanni-konserni

Keskitymme hankinnan vastuullisuuden kehittämisessä omien merkkiemme tuotteiden valmistukseen ja suoraan tuontiin riskimaista. Näin meillä on suurimmat mahdollisuudet vaikuttaa.  

Varmistamme tuotannon vastuullisuuden tekemällä itse tehdastarkastuksia ja hankkimalla tuotteita vain tehtailta, joissa kolmas osapuoli on tehnyt BSCI-auditoinnin (tai vastaavan), eli tarkistanut tehtaan työolot ja työntekijöiden oikeuksien täyttymisen. Omilla tehdastarkastuksillamme tarkastamme muun muassa työolosuhteita, tuotteiden laatua ja tuotantokyvykkyyttä sekä tehtaan johtamiskapasiteettia. 

Vuoden 2024 aikana otimme Dollarstoressa käyttöön Tokmanni-konsernin vastuullisen hankinnan periaatteet, ja työ jatkuu vuonna 2025. 

Tokmanni-konsernin yleisissä tuotteiden hankintaehdoissa määritellään vastuullisen hankinnan vaatimukset ylätasolla. 

Yleisissä tuotteiden hankintaehdoissamme toimittajamme sitoutuvat 

1. kulloinkin voimassa olevien kansainvälisten pakotteiden noudattamiseen ja toimimaan rahanpesua estävien säännösten ja lahjonnanvastaisten toimintatapojen mukaisesti 

2. noudattamaan amfori BSCI:n (The Business Social Compliance Initiative) Code of Conduct -periaatteita allekirjoittamalla amfori BSCI Code of Conduct sekä toteuttamaan amforin Code of Conductin mukaiset itsearvioinnit ja kolmannen osapuolen auditoinnit

  • Jos myymämme tuote valmistetaan riskimaissa, edellytämme tehtaan auditointia. Hyväksytyt riskimaatehtaiden auditointijärjestelmät ovat amfori BSCI, SA8000 sekä tapauskohtaisesti ICTI, SMETA (4-pillar) ja BRCGS.
  • Lisäksi edellytämme tietyiltä raaka-aineilta sertifiointia. Tällainen raaka-aine on esim. puuvilla, jonka tuotannossa on tunnistettu sosiaalisen ja ympäristövastuun näkökulmasta suuria riskejä. Hyväksyttyjä raaka-ainesertifiointeja ovat muun muassa GOTS, OCS, Better Cotton, Reilu Kauppa, RSPO, MSC, FSC ja PEFC.  

3. pyydettäessä toimittamaan hiilijalanjälkitietonsa (CO2-päästöt) ja tiedot muista toimintansa ympäristövaikutuksista. 

  • BSCI:n linjausten mukaisesti Tokmanni-konsernilla on nollatoleranssi seuraaviin väärinkäytöksiin: lapsityövoiman käyttö; pakkotyö; työterveys- ja turvallisuusongelma, josta aiheutuu välitön räikeä hengenvaara työntekijöille; sekä yritys lahjoa auditoijia tai vääristellä tietoja toimitusketjusta. Jos kyseisiä tapauksia ilmenee, Tokmanni-konserni jäädyttää ostot välittömästi ja ottaa yhteyttä tavarantoimittajaan ongelmien lisäselvittämistä varten. Lisäselvityksen jälkeen jokainen tapaus ja yhteistyön jatko tehtaan kanssa arvioidaan erikseen.
  • Amfori BSCI -järjestelmässä nollatoleranssiongelmat käsitellään yhdessä kaikkien tehtaalta ostavien amforin jäsenten kanssa ja amfori koordinoi tätä yhteistyötä. Nollatoleranssiongelmat ovat hyvin harvinaisia käyttämillämme tehtailla. Yleisimmät auditoinneilla ja omilla tehdastarkastuksilla havaitut epäkohdat liittyivät ylitöihin, palkkaukseen ja vähäisiin puutteisiin turvallisuusohjeiden noudattamisessa. 

Tokmanni-konserni antaa tavarantoimittajille mahdollisuuden käyttää alihankintaa, mutta myös alihankintatehtaiden on oltava BSCI-auditoituja ja konsernin hyväksymiä. Kaikki tehtaat ja alihankkijat sekä niiden muutokset on hyväksytettävä konsernilla etukäteen. 

tiesitkö tämän?

97 % Tokmanni-segmenttimme hyödyntämistä riskimaatehtaista auditoitiin vuonna 2024

Hankimme kaikissa riskimaissa, kuten Kiinassa, Bangladeshissa ja Intiassa valmistetut omien merkkiemme tuotteet tehtailta, joiden työolot kolmas osapuoli on tarkastanut ja arvioinut amfori BSCI -auditoinnilla.

Vuonna 2024 aloitettiin Tokmanni-segmentimme osalta prosessi, jossa manuaalinen tiedonkeruu automatisoitiin. Tämä edellytti muutoksia tehokkuuden ja tarkkuuden parantamiseksi. Amfori BSCI -compliancen prosenttitaso, Tokmanni-segmentin 97 %, vuodelle 2024 perustuu vuoden 2023 toteumaan perustuvaan arvioon tiedonkeruuprosessin muutoksista johtuen: vastuulliseen hankintaan liittyvät toimintaperiaatteet ja niihin liittyvät prosessit ovat pysyneet samoina. Dollarstore-segmentissämme toimintatapojen ja prosessien täytäntöönpano on vielä kesken.

Auditoinnit kaikille riskimaiden tehtaille 

Tavoitteemme on, että 100 %:lla omien tuotemerkkien tehtaista on BSCI-auditointi voimassa tuotteen tilaus- ja valmistushetkellä kokonaistuloksella C tai parempi. Aina tehtaan auditointia ei saada uusittua ajoissa, ja siksi 100 %:n kattavuutta on käytännössä hankala saavuttaa. 

Amfori BSCI on kansainvälinen järjestelmä, joka tarkastaa ja arvioi tehtaan työntekijöiden oikeuksien toteutumista, työolosuhteiden laatua ja turvallisuutta. BSCI-auditoinnissa arvioidaan amforin Code of Conductin ja System Manualin mukaisesti monia asioita, mm. työntekijöiden palkkausta, ylitöiden tekemistä, työturvallisuutta ja terveyttä, pakko- tai lapsityövoiman käyttöä ja työntekijöiden oikeutta kuulua liittoon. Tulos pisteytetään kokonaisarvosanalla A, B, C, D tai E.  

Suurimmalla osalla tehtaistamme auditoinnin kokonaisarvosana on C (acceptable). Käytännössä arvosana tippuu C:hen, jos auditoinnin 13:sta osa-alueesta kaksi saa arvosanan D (insufficient) ja muut osa-alueet saa A:n (very good) tai B:n (good). 

Eniten ongelmia löytyy tavallisesti johtamisjärjestelmissä ja ylitöissä. Jos kokonaistulos on D tai merkittäviä puutteita sisältävä C, pyydämme tehtaalta suunnitelmaa siitä, miten ja millä aikataululla ongelmia aiotaan ratkaista. Jos kokonaistulos on D tai E (unacceptable), emme käytä tehdasta ennen kuin ongelmat on korjattu.  

SA8000-auditoidut tehtaat saavat amfori BSCI -järjestelmässä automaattisesti hyvän kokonaisarvion. Hyväksymme tapauskohtaisesti myös Sedexin SMETA-auditoinnin (4-pillar), lelualan ICTI Care -auditoinnit lelutehtaille sekä BRCGS-auditoinnin elintarvikkeille. 

BSCI-auditointien lisäksi teemme omia tehdastarkastuksia erityisesti riskimaissa sijaitseviin tuotantolaitoksiin, mutta myös tehtaisiin alhaisen riskitason maissa. Kaikki uudet tavarantoimittajat arvioidaan ennen tilaus-toimitussuhteen alkua tai alkuvaiheessa, ja samalla arvioidaan tarve tehdastarkastukselle. 

Amfori BSCI -auditointien lisäksi laatu- ja vastuullisuusasiantuntijamme tekivät 57 omaa tehdastarkastusta käyttämillämme tehtailla (2023: 62) sekä 64 kolmannen osapuolen auditointia riskimaihin (2023: 73) vuonna 2024.

 

Yhteensä 121 omaa tehdasarviointia ja kolmannen osapuolen tarkastusta vuonna 2024 

Amfori BSCI -auditointien lisäksi omat laatu- ja vastuullisuusasiantuntijamme tekivät 57 omaa tehdastarkastusta käyttämillämme tehtailla (2023: 62). Lisäksi tehtiin 64 kolmannen osapuolen auditointia riskimaihin (2023: 73) vuonna 2024.  

Yleisimmät epäkohdat liittyivät ylitöihin, sosiaalivakuutusten puuttumiseen ja vähäisiin puutteisiin turvallisuusohjeiden noudattamisessa. Vaadimme kaikilta tehtailta toimenpidesuunnitelmaa näiden puutteiden korjaamiseksi.

Tarkastettavien tehtaiden valintaan vaikuttavat muun muassa maan ja teollisuuden alan riskit sekä ostojen määrä. Esimerkiksi käsin tehtävä työ tai siirtotyöläisten käyttö ovat riskiä lisääviä tekijöitä. 

Työtä yhä vastuullisemman puuvillan lisäämiseksi

Vuoden 2024 loppuun mennessä 54,5 % puuvillastamme oli aiempaa kestävämmin tuotettua (2023: 39 %). Työmme yhä vastuullisemman puuvillan lisäämiseksi valikoimiimme jatkuu.  

Läpinäkyvyyttä pukeutumisen toimitusketjuun 

Emme omista tehtaitamme, vaan tuotteemme valmistetaan alihankintana. Toimitusketjun läpinäkyvyyden lisäämiseksi julkistamme kaikkien Tokmanni Oy:n omien tuotemerkkien vaatteiden, kenkien, laukkujen ja asusteiden valmistustehtaat. Lista sisältää mm. tehtaiden nimet ja osoitteet. Pukeutumisen omia tuotemerkkejämme ovat muun muassa Force New Attitude, Future TT Sport, Peuhu, Pola, Pola Plus, R-Cover, Vaeltaja ja Catmandoo. Tehdaslista päivitetään vuosittain. Uusin päivitys on tehty 27.8.2024.

Työskentelyä Amfori BEPIn kanssa

Amfori BEPI on kansainvälinen järjestelmä, joka keskittyy tehtaiden ympäristövaikutusten arviointiin ja vaikutusten vähentämiseen. Yhteentoista kartoitettavaan ympäristövaikutukseen kuuluvat mm. ilmastovaikutukset, veden kulutus ja kemikaalit. 

Ensimmäinen askel järjestelmässä on tehtaan tekemä itsearviointi ympäristövaikutuksistaan. Itsearviointien tulosten perusteella tehtaidemme tulee erityisesti kiinnittää huomiota kasvihuonekaasupäästöihin, jätehuoltoon, ilmansaasteisiin ja meluun. Tokmanni-konserni on liittynyt amfori BEPI -järjestelmään.

Näin ME Teemme

Tuomme fiksuja valintoja kaikkien ulottuville 

Myymälämme kätkevät sisäänsä tyypillisimmillään kymmenien tuhansien tuotteiden valikoiman. Vaikutamme itse siihen, millaisia nämä tuotteet ovat. Omiin merkkeihimme lukeutuvan Pisaran Luonnon Pisara -tuotesarja on yksi esimerkki siitä, miten tuomme fiksuja valintoja kaikkien ulottuville.

Elämiseen riittävä palkka

Kunnioitamme ja vaadimme yhteistyökumppaneilta ihmisoikeuksien kunnioittamista. Edistämme ihmisoikeuksia, elämiseen riittävää palkkausta, ja asianmukaisia ja turvallisia työolosuhteita toimitusketjussamme dialogin, auditointien ja koulutuksen avulla.

Elämiseen riittävä palkka on yksi ihmisoikeusarvioinneissamme esiin tulevista asioista. Olemme sitoutuneet edistämään elämiseen riittävää palkkaa toimitusketjujemme työntekijöille. Emme omista tehtaita, vaan tuotteemme valmistetaan alihankintana. Koska emme itse maksa palkkoja, emme pysty yksin vaikuttamaan elämiseen riittävään palkkaan.

Sekä amfori BSCI:n Code of Conduct että Tokmannin toimittajien toimintaohjeet (Supplier Code of Conduct) sisältävät periaatteen oikeudenmukaisesta palkkauksesta (fair remuneration), joka mahdollistaa työntekijälle ja hänen perheelleen kohtuullisen, perustarpeiden tyydyttämiseen riittävän toimeentulon. Paikalliset lakisääteiset vähimmäispalkat tai työehtosopimusten mukaiset palkat eivät kuitenkaan aina ole riittäviä tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Kysymme palkoista sekä omilla että BSCI auditoinneilla ja siten edistämme keskustelua aiheesta tehdaskohtaisesti. Amfori BSCI -auditointiin kuuluu ns. ”Fair Remuneration Scan”, jossa arvioidaan tehtaan työntekijöille elämiseen riittävä palkan taso. Tässä käytetään apuna yleensä Anker-metodologiaa.

Lisäksi pyrimme edistämään elämiseen riittävää palkkaa yhdessä muiden kanssa, sillä asia on ratkaistavissa vain pitkäaikaisella yhteistyöllä globaalien ja paikallisten toimijoiden kanssa. Keskeisiä sidosryhmiä ovat muut yritykset, lainsäätäjät, paikalliset ammattiyhdistykset ja muut työntekijöiden edustajat. Olemme amfori BSCI:n jäsen ja tuemme heidän aloitteitaan ja työtään, joka tähtää elämiseen riittävän palkkauksen toteutumiseen toimitusketjuissa.

Yksi kanava elämiseen riittävälle palkalle riskimaissa olisi toimiva ammatillinen järjestäytyminen ja työehtosopimusneuvottelut. Maakohtaisten minimipalkkojen nostaminen edistäisi tehokkaasti elämiseen riittävää palkkausta.

tokmanni-konserni

Accord-sopimuksen allekirjoittaja

International Accord for Health and Safety in the Textile and Garment Industry (International Accord) on kansainvälisten vaatebrändien allekirjoittama sopimus, jonka tavoitteena on tarkastusten, koulutuksen ja korjaustoimien avulla parantaa Bangladeshin vaatetehtaiden sähkö-, palo- ja rakennusturvallisuutta.

Tokmanni-halpakauppaketjumme on ollut Accord-sopimuksen allekirjoittaja kesäkuusta 2020 lähtien. Vuoden 2024 aikana Tokmanni-konsernimme liittyi Accord-sopimukseen, mikä tarkoittaa, että myös konsernimme tytäryhtiöt, kuten Dollarstore, ovat sitoutuneet sopimukseen.

Accord-sopimuksen allekirjoittajana Tokmanni-konsernimme sitoutuu hankkimaan vaatteita vain Accord-sopimuksen piiriin kuuluvista tehtaista Bangladeshissa.

Mistä vastuullisuusaiheista haluaisit meidän kertovan enemmän?

Kerro meille esimerkiksi Tokmannin asiakaspalvelun kautta, kuuntelemme mielellämme!

Päivitetty viimeksi 8.4.2025